De nadelen van technologie kunnen alleen na een ramp worden gezien

Technologie is tijdens ons nog maar korte bestaan vol tegenslagen het meest verbazingwekkende dat mensen hebben weten te bereiken. Nooit eerder in onze geschiedenis waren we zo vol ideeën, zo rijk aan technologische vooruitgang, maar tegelijkertijd ook zo afstandelijk van de wereld om ons heen. We leven dan wel op deze planeet, maar dankzij de technologie zijn we net zo ver weg van de aarde als van de rest van het universum. Dankzij de technologie zijn mensen niet meer één met de natuur zoals dat honderden jaren geleden wel het geval was. Steeds meer mensen vinden de natuur bedreigend en zijn er bang voor. Ze geven niet om vervuiling, om andere soorten en vooral niet om andere mensen.

Dit betekent niet dat technologie slecht is. Alle gadgets die we de afgelopen paar eeuwen hebben uitgevonden, hebben ons leven gemakkelijker gemaakt, verlengd en ervoor gezorgd dat we bijna de dubbele tijd op deze aarde zullen doorbrengen. Dit is tweemaal zoveel tijd doorbrengen met onze geliefden, met onze familie en met onze vrienden. Bovendien helpen de nieuwe technologieën ons nog meer van onze kostbare tijd op deze aarde vrij te maken om dingen te kunnen doen die we leuk vinden, in plaats van dingen te doen, die we moeten doen om te overleven. Kun je je voorstellen dat je honderden dagen moest reizen om bijvoorbeeld aan de andere kant van de VS te komen? Technologie biedt ons geweldige kansen. Het is niet dat technologie goed of slecht is, het ligt er gewoon aan hoe het wordt gebruikt.

Helaas geven de mensen weinig om de nadelen van de technologie en vroeg of laat zal het ons tegenwerken. Een aspect van de technologische ontwikkeling van onze soort is de gecompliceerde en de gruwelijke manier waarop we elkaar kunnen doden. Met één druk op de knop miljoenen mensen doden, is niet langer een droom van een gekke man, maar het kan echt. De wapens die we produceren zijn zo goed in het doden van mensen, dat sommige zieke mensen ze ‘humaan’ noemen. Aan de andere kant kan dezelfde technologie ook levens redden. De medische vooruitgang was nooit zo dicht bij het vinden van een wondermiddel dan het nu is. Een remedie voor alle ziekten klinkt misschien als een science fiction, maar het kan over honderd jaar wel het geval zijn. Wie weet zal de technologie op een dag alleen positieve voordelen hebben, maar als we bekijken hoe we onze planeet nu behandelen in de naam van vooruitgang, hebben we misschien geen plek om in de niet zo verre toekomst te kunnen leven.

Het slechtste deel aan de technologische vooruitgang is de vervuiling. Elektronisch afval is veel gevaarlijker dan regulier afval. Het vergaat pas na eeuwen en sommige objecten overleven zelfs het menselijke ras. Dit kan in sommige opzichten een onuitsprekelijke gruwel in het dierenleven en enkele zeer verontrustende mutaties veroorzaken. Dus kijk de volgende keer dat je je batterij in de gewone afvalbak wilt gooien en niet in de e-afvalbak, eens voorzichtig naar deze foto’s. Dit kan voor jouw deur terechtkomen.

Dit beest kwam na een tyfoon op de Filippijnen aan land. De plaatselijke bevolking dacht dat het een zeemonster was, dat uit de diepten van de oceaan kwam, maar een DNA-test liet zien dat dit wezen eigenlijk een baby-walvis is, gevangen in plastic en daardoor gemummificeerd. Deze gruwelijke foto is slechts één van de duizenden foto’s van dode zeedieren, die gevangen zaten in het afval dat drijft in de Stille Oceaan, waardoor ze zich niet meer kunnen bewegen en een langzame en pijnlijke dood door honger sterven. De volgende keer dat je om een plastic zak in de winkel vraagt of je plastic fles in de normale afvalbak gooit, denk dan aan deze foto en doe het goede – recycleer.